Kaikki vähittäiskauppiaat kohtaavat jossakin vaiheessa laskukauden myynnissä. On kyseessä sitten yhden hengen yritys tai suuri korporaatio, joskus saattaa tuntua ettei mikään riitä taistelussa taloustilannetta tai kilpailevien yritysten innovaatioita vastaan. Oikeilla markkinointitekniikoilla nämäkin laskusuhdanteet voi silti voittaa. Vaikka käänne parempaan voidaan saavuttaa jonkin seuraavan yksittäisenkin vinkin avulla, useamman idean hyödyntäminen yhdessä voi muuttaa koko strategiasi ja tehostaa siten myyntiä. Tässä siis parhaat markkinointivinkkimme matkalle kohti yrityksesi tavoitteita!

1.  Luo tunne kiireestä

Yksi erittäin tehokas markkinointistrategia on luoda kiireellinen tarve tuotteillesi. Lomakausien alennusmyynnit ovat tehokkaita juuri siksi, että kaikki tietävät, etteivät isot alennukset kestä kauaa – jolloin asiakkaat ostavat enemmän kuin tavallisesti, etteivät vain jäisi niistä paitsi. Kiireellisyyden tunteen luomiseksi ei kuitenkaan aina tarvitse antaa juuri alennuksia. Yksi keino on käyttää rajoitettuja tuote-eriä tai -paketteja.

Rajoitettu erä tuotepaketteja on hyvä tapa luoda tunne välttämättömästä ja kiireellisestä hankinnasta kasvattamatta kuitenkaan tuotantokustannuksia – yhdistä vain muutama hittituote paketiksi pienen alennuksen kera, ja aseta myynnille aikaraja. Asiakkaat ovat motivoituneempia ostamaan kuin vain katselemaan ja vertailemaan tuotteita, kun paketti on mahdollista saada vain rajoitetun ajan. Toinen loistava tapa hyödyntää tätä on asettaa yhden päivän voimassa olevia tarjouksia sellaiselle päivälle, joka olisi muuten viikon hitain myyntipäivä.

 

2. Hyödynnä markkinointikanavia paremmin

Toinen tehokas markkinointivinkki vähittäismyyntiin on keskittyä tosissaan markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Nämä täysin ilmaiset markkinointikanavat voivat tuoda yrityksellesi suuria tuloksia, jos panostat niihin aikaa ja vaivaa. Hyödyntääksesi nämä kanavat parhaalla mahdollisella tavalla voi olla hyvä hankkia yritykseen oma sosiaalisen median vastaava – tai asettaa sosiaalisen median hallinta omalle prioriteettilistallesi. Kommunikoi enemmän asiakkaiden kanssa, tarjoa parempaa asiakaspalvelua, ja rakenna brändimielikuvaa sosiaalisen median kanavissa tehostaaksesi sekä “löydettävyyttä” että brändiuskollisuutta.

Älä käytä sosiaalista mediaa vain tuotteesi tyrkyttämiseen tai asiakkaille puhumiseen. Osallistu oman alasi keskusteluihin blogeissa ja muissa sosiaalisen median profiileissa ympäri verkkoa. Tee yrityksesi nimestä se, joka mainitaan aina, kun alasta puhutaan. Mitä enemmän yrityksesi nimi on osana alan ympärillä pyörivää keskustelua, sitä tunnistettavampi siitä tulee.

3. Tee yrityksestäsi keskeisin tiedonsaantikanava

Yksi loistava markkinointitaktiikka vähittäiskauppiaille niin verkossa kuin myymälöissäkin on alkaa tietolähteeksi, josta ihmiset saavat asiantuntijaneuvoja, koulutusta, vinkkejä ja ohjeita alaa koskien. Tämän voi toteuttaa monella eri tapaa. Helpoin tapa on aloittaa yritysblogi ja täyttää se arvokkaalla sisällöllä, joka palvelee yleisösi tärkeitä tarpeita. Toinen tapa on varmistaa, että myyntitiimisi jäsenet on koulutettu kysymään asiakkaalta tämän kohtaamista ongelmatilanteista, ja etsimään sitten asiakkaalle parhaiten sopivan ratkaisun. Myyntitiimisi tulisi aina olla hyvin perillä alan tapahtumista ja tietoisia kaikista viimeisimmistä ja kuumimmista trendeistä ja innovaatioista, ja kuinka niitä voi hyödyntää käytännössä. Hyvä esimerkki ovat esimerkiksi Applen myyjät – työntekijät koulutetaan aina hyvin ennen uuden tuotteen julkaisua, jotta he osaavat suositella ja kertoa siitä kaiken mahdollisen.

4. Järjestä tapahtuma tai alan oma palkintogaala

Yksi tapa saada brändillesi lisää huomiota on suunnata valokeila toisiin brändeihin tai tapahtumiin – kun vain teet sen oikealla tavalla. Esimerkiksi jokavuotisen palkintogaalan järjestäminen tai oman alan tapahtuman sponsorointi auttaa paitsi nostattamaan koko alaa, mutta myös yrityksesi nimeä olemaan kaikkien huulilla. Julkisten tapahtumien sponsorointi on myös hyvä vaihtoehto; esimerkiksi SM-liigan finaalissa hyvää näkyvyyttä saavat itse pelin lisäksi myös sponsorit.

Avainasemassa on onnitella tai esitellä toista brändiä pitäen oman yrityksesi viestin kuitenkin tapahtuman keskipisteenä.

Hyväntekeväisyystapahtumat ovat yksi hyvä vaihtoehto tähän. Osallistuminen parantaa brändisi mainetta, sekä sitouttaa asiakkaitasi tunnetasolla. Vielä yksi tapa lisää? Jos paikkakunnallasi ei ole sopivia sponsoroitavia tapahtumia, harkitse yrityksesi tilojen lainaamista ryhmille, jotka tarvitsevat kokoustiloja toimistoaikojen ulkopuolella, sillä ehdolla että brändisi mainitaan sponsorina ryhmien omissa markkinointimateriaaleissa.

 

5. Motivoi asiakkaitasi kanta-asiakasohjelmilla

Monet yrittäjät sortuvat keskittymään vain uusien asiakkaiden haalimiseen. Mainokset suunnataan vain ihmisille, jotka eivät vielä tunne yritystä, alennukset ovat ensiostoksen tekijöille, ja myyntitiimi on koulutettu keskittymään uusiin asiakkaisiin. Hyvien asiakassuhteiden ylläpito vanhojen asiakkaiden kanssa on kuitenkin tärkeä osa vähittäiskauppaa. Kanta-asiakasohjelma, jossa asiakas saa esimerkiksi ilmaisen lahjan syntymäpäivänään, kerryttää pisteitä alennusten saamiseksi, tai saa itselleen etuja yrityksen suosittelusta, voi osoittautua hyväksi keinoksi saada asiakkaat palaamaan aina uudelleen. ERPLY tekee tästä helppoa oman kanta-asiakaspistejärjestelmän avulla, jossa asiakkaan pisteet voidaan muuttaa suoraan alennuksiksi juuri siten kuin yrityksesi kokee parhaaksi omalle markkinointikampanjallenne.  

6. Tee yhteistyötä vaikuttajien tai alan kuuluisuuksien kanssa

Yksi tapa tehostaa vähittäiskaupan markkinointia on tehdä yhteistyötä sellaisen henkilön kanssa, jolla on jo valmiiksi suuri yleisö. Sosiaalisen median, erityisesti Instagramin ja YouTuben, vaikuttajat ovat tunnettuja jo itsessään, ja voivat auttaa luomaan kuhinaa tuotteesi ympärille. Jos alallasi on “julkkiksia”, yritä saada tällainen henkilö edustamaan tai esittelemään tuotettasi. Esimerkiksi kustantamo voi pyytää huippukirjailijan tarjoamaan nimikirjoituksia uuden kirjan julkaisutilaisuudessa. Tällaiset henkilöt eivät ehkä ole “julkkiksia” samalla tavalla kuin vaikkapa Kimi Räikkönen, mutta ovat tunnettuja ja luotettuja edustajia kohdeyleisölleen.

7. Älä luovu pyrkimyksistäsi – vaikka ne eivät näyttäisi toimivan

Tämä vinkki ei ehkä ole kaikkein jännittävin, mutta muihin tekoihin yhdistettynä saattaa osoittautua yhdeksi tehokkaimmista tavoista tehdä tulosta. Jos lähetit maailmalle sarjan mainoksia postin, sähköpostin tai jonkin muun median avulla etkä nähnyt tuloksia, mitä teet seuraavaksi? Jos olet kuin monet yritysjohtajat, jotka ovat varovaisia mainoseurojensa kanssa, ajattelet luultavasti prosessin olleen rahan tuhlausta, ja siirryt muihin mainostustapoihin.

Totuus on kuitenkin, että toisto on se, mikä myy. Vanha sanonta, että asiakkaan on nähtävä tarjous vähintään seitsemän kertaa vakuuttuakseen ja tehdäkseen ostopäätöksen, pitää paikkansa, vaikkakin luvussa seitsemän voi olla hieman värikynää. Pointtina neuvossa on, että toisto toimii. Pysy taktiikassasi, kunnes olet testannut sen niin läpikotaisin, ettei sijaa epäilykselle sen toiminnasta asiakaskunnassasi enää ole.

 

Toinen toistoon liittyvä asia on asiakkaiden seuraaminen ostotapahtuman jälkeen. Voit lähettää asiakkaillesi sähköpostia tiedustellaksesi, onko heillä ilmennyt jotakin kysyttävää tuotteesta, pyytäen samalla antamaan tuotteesta arvostelun, tai tarjoten etuja uusintakäynnille. Mitä tahansa teet pitääksesi yrityksesi nimen asiakkaidesi mielessä kasvattaa todennäköisyyttä, että he palaavat takaisin.

8. Tee yhteistyötä muiden yritysten kanssa

Mikään ala ei elä kuplassa. Etsi paikallinen yritys, joka ei ole kilpailijasi, mutta joka kuitenkin kiinnostaa asiakkaitasi, ja solmi yhteistyö pakettidiilien tarjoamiseksi. Esimerkiksi kuntosali ja kampaamo voivat tarjota yhdessä uudenvuodenpaketteja uuden, raikkaan vuodenaloituksen kunniaksi. Urheilutarvikkeita myyvä yritys voi tarjota yhteispakettia paikallisen venevuokraamon kanssa – vuokraa vene, niin saat kalastuspaketin edullisemmin, tai toisin päin. Saman alan piirissä toimivat mutta keskenään kilpailemattomat yritykset voivat toimia yhteistyössä lukemattomin tavoin kummankin myyntiä kasvattaakseen.

Tärkeintä on valita paikallinen yritys, joka ei pelkästään sivua asiakkaasi tarpeita, vaan joka asiakkaiden on myös helppo hyödyntää. Hyvä esimerkki sujuvasta yhteistyöstä on polttoaineasema, joka tarjoaa alennuksen auton pesuun – autopesulan ollessa heti aseman vieressä.

9. Tee shoppailusta elämys

Shoppailusta elämyksen tekeminen on yksi parhaita tapoja tehostaa myyntiä yrityksesi kivijalkaliikkeessä. Olemme kirjoittaneet aiemmin elämyksellisestä kaupankäynnistä, ja että se on vähittäismyynnin tulevaisuus. Jos asiakkaat tulevat myymälääsi, ja löytävät vain rivin tuotteita, he löytävät todennäköisesti samat asiat myös muista liikkeistä. Mutta asiakkaat, jotka tulevat myymälääsi ja kokevat jotakin ainutlaatuista, kuluttavat myymälässäsi todennäköisesti enemmän aikaa ja rahaa ja palaavat myöhemmin takaisinkin. Hyvä esimerkki kokemuksellisesta kaupankäynnistä on kenkäkauppa, jossa asiakkaan jalat ja askellus testataan juuri oikeanlaisten ja optimoitujen kenkien saamiseksi.

Yksi helppo tapa tehdä myymälästäsi elämyksellisempi on yksinkertaisesti miettiä liiketilan tunnelma uudelleen. Vaikka resurssit eivät riittäisi investoimaan uusiin, interaktiivisiin laitteisiin, voivat varat riittää tekemään odotustilasta tai sovituskopeista mukavia tai jopa ylellisiä paikkoja, joissa asiakkaasi viihtyvät. Mitä pidemmän ajan asiakkaat viettävät myymälässäsi, sitä todennäköisemmin he käyttävät myös enemmän rahaa.  

10. Seuraa tarkasti strategiasi toimintaa

Aina kun aloitat uuden markkinointikampanjan, on sen suoriutumista syytä seurata tarkasti. Tämä auttaa varmistamaan, että kampanjan tavoitteet täyttyvät, mutta helpottaa lisäksi tavoitteiden ja strategioiden suunnittelua seuraavilla kerroilla. Kampanjasi tulokset eivät välttämättä aina ole juuri sitä, mitä kampanjalla on alunperin ajateltu. Ideanasi on saattanut olla esimerkiksi uusintaostosten aikaansaaminen, mutta sen sijaan kampanjasi onkin tuottanut enemmän uusia tuotearvosteluja. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta on hyvä tietää, mitä kannattaa muuttaa seuraavassa kampanjassa.

11. Varmista, että tiedät, kenelle olet myymässä

Jos olet markkinoinut tuotteitasi pitkään, luultavasti tiedät jo, että tuotetta varten on aina luotava kohdeasiakasprofiili. Tämän tärkeyttä ei voi kuitenkaan koskaan korostaa liikaa tehokkaita markkinointistrategioita luodessa. Jos et tiedä, mikä asiakkaaseen vetoaa, et voi kohdentaa markkinointia heille tehokkaimmilla tavoilla. Kun olet selvittänyt ihanteellisen kohdeasiakkaasi piirteet, voit alkaa jaotella kyseistä asiakasryhmää tarkempiin alaryhmiin, joille kohdentaa aivan omaa markkinointiaan.

Yhteenvetona

Kaikkia näitä keinoja voidaan käyttää yhdessä, erikseen, tai omien markkinointitekniikoidesi ohessa. Vähittäiskaupan markkinoinnissa ei tarvitse juosta loputonta ympyrää alennusten tarjoamisen ja kilpailijoiden voittamisen kanssa. Keinoja asiakkaiden houkuttelemiseen ja heidän ongelmiensa ratkaisemiseen löytyy monia. Ota nämä keinot käyttöösi nähdäksesi, kuinka ne vaikuttavat myyntiisi silloin, kun yrityksesi kohtaa laskusuhdanteen – ja siivittääksesi menestystä myös huippukausina!

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä