Ah, Whole Foods. Uuden maailman keidas tavallisten ruokakauppojen autiomaassa. Koko USA:n go-to paikka saadakseen lehtikaalismoothien tai sieni-vuohenjuusto-voileivän. Orgaaninen, sosiaalisesti hereillä oleva ja vegaani/ vegaani-ystävällinen. Ihanteellinen paikka, kun olet etsimässä jotain nopeaa ja terveellistä syötävää tai hakemassa erittäin hankalan reseptin komponentteja.

Mutta tämä onnistuu vain, jos hyllyillä on ruokaa.

Business Insider julkaisi huomiota herättävän jutun, kroonisesti loppuun-myydyistä tuotteista ja masentavasti tyhjistä käytävistä Whole Foods:eissa ympäri Amerikkaa. Jutun kuvat paljastivat synkän käyttäjä-maiseman – tyhjät hyllyt New Yorkissa, niukan lihaosaston Bostonissa ja tyhjennetyn pakastimen San Franciscossa. Haastatellut asiakkaat olivat pettyneitä, kaupan työntekijät järkyttyneitä. ‘‘Meidän kaupassa loppuvat tuotteet jatkuvasti joka osastolla,’’ kertoi yksi apulaisjohtaja.

Kuka on syyllinen? Uusi inventaarion hallinnan taktiikka ‘‘order-to-shelf’’ (OTS) eli ‘‘tilaa-hyllylle,’’ joka lähes jättää väliin varaston välikäden ja vahvistaa yhtiömuotoisia ostokäytäntöjä yrittäessä vähentää jätettä ja pienentää hintoja.

Näistä hyvistä aikeista huolimatta tuntuu monille Whole Foods:in työntekijöille, että jotain on ‘‘katoamassa käännöksessä’’. Pilaantumisen taso voi olla erittäin pieni, mutta ahdistuksen taso on korkea. ‘‘Järjestelmä on rakennettu niin, että tuotteita on vain sen verran, että hyllyt on täynnä ja ylimääräisiä tuotteita ei ole,’’ sanoi yksi Whole Foodsin työntekijä, kuvaessaan myymätöntä varastoa, joka on nykyään vain neljäsosa siitä, mitä se oli ennen.

Mitä tästä opitaan? Jopa monialayrityksellä, kuten Whole Foods:illa (jonka hiljattain otti haltuunsa vieläkin suurempi monialayritys Amazon) voi olla ongelmia oikean inventaarion tasapainon löytämisessä. Tämä ruokakauppa-jättiläinen, kuten jokainen vähittäiskauppa organisaatio, kohtaa jatkuvasti ikivanhan kysymyksen: Miten hallitset inventaariotasi niin, että vältyt yliannostukselta ja estät tuotteiden vanhenemisen, mutta siitä huolimatta suojelet itseäsi paniikkia aiheuttavilta puutteilta.

Ratkaisu vaihtelee yrityksittäin. Silti, on pari hyväksi havaittua käytäntöä, jotka voivat auttaa vähittäiskauppiaita varmistamaan, että inventaarion katastrofi ei tapahdu ja varastot pysyvät optimi tasoilla.

Tässä ovat meidän ykkösvalintamme, miten hallita ja ylläpitää varastoa sillä tavalla, että sinun ei ikinä tarvitse stressata tyhjien hyllyjen tai vanhentuneiden myymättömien tuotteiden varastojen takia.

Tiedä, mitä sinulla on

Shopify:n bloggaaja Casandra Campbell sanoi ehkä parhaiten: ‘‘Inventaario on rahan valtuutettu.’’

Inventaariosi edustaa samanaikaisesti sekä käytettyä että tienattavaa rahaa. Tutustu siihen samalla tavalla, kuin tulo- ja tappio-tiliotteisiin. Tee osaksi työtäsi se, että tarkistat, mitä myyt kaupassasi, mitä on varastoissasi. Proaktiivinen kiinnostus siihen, mitä sinulla on, voi merkitä suurtakin eroa reilun tarjonnan ja vaarallisen vaatimuksen välillä.

Helppo keino, miten voit seurata inventaariotasi on esimerkiksi jaksottainen laskenta (tuotteet tarkistetaan säännöllisesti verraten niitä inventaario listoihin varmistaakseen, että tiedot ovat oikeita ja varoittaakseen vähittäiskauppiaita osto-trendeistä). Toinen keino on viivakoodin lukeminen ja/tai kattavan fyysisen kirjanpidon pitäminen kaikesta, jota yrityksesi myy (normaalisti tehdään jokavuotisesti). Pelottaako jo ajatuskin kaikesta tästä matematiikasta? Varastonhallintajärjestelmä-ratkaisu voi olla hyödyllinen liittolainen. Kattavat hallinto-palvelut ja digitaalinen koodaus auttavat sinua pitämään silmällä myyntejäsi, varaston tasojasi, toimitustietojasi ja muita inventaario-logistiikkaan liittyviä asioita.

 

Erplyn voimakas raportointi-moottori mahdollistaa monenlaiset vaihtoehdot inventaarion arvioimiseen ja hallitsemiseen.

 

Tarvitsetko vielä yhden vinkin? Ajattele tärkeysjärjestyksen mukaisesti. Entrepreneur.com neuvoo, että voisit ottaa käyttöön luokittelujärjestelmän, jossa annat erityishuomiota tuotteille, jotka tuottavat sinulle eniten rahaa. Ihannetapauksessa pitäisi inventaariosi voimavarojen olla omistautuneita tuotteille, jotka generoivat suurimpaa tuloa yrityksellesi. Olet jo muutenkin tiukoillamiksi tuhlata energia pienempituottoisten tuotteiden hallitsemiseen?

Ymmärrä ostajiasi ja heidän makujaan

Asiakkaasi ovat merkittävä osuus koko inventaario yhtälöstäsi. Älä pelkää – siitä vain ja esittele itsesi rohkeasti.

Sinun pitäisi aina olla yhtä perehtynyt ostajiesi käytökseen kuin tuotteisiin. Miksi? Koska laaja demografinen tietämys asiakkaistasi ja heidän ostohistoriasta auttaa sinua pysymään edellä muita silloin, kun päätät, miten ja milloin täydennät varastoasi. Tämä tieto tekee sinusta vähemmän haavoittuvan ‘‘loppuunmyyty’’- skenaarioissa ja mahdollistaa sinulle asiakkaiden mielialavaihtelujen ennakoimisen.

Tee yritystarkastusksia ja ole perillä myyntiesi vaihteluista, viikottaisten, kuukausittaisten tai kausittaisten merkkipaalujen avulla. Jos huomaat, että tietty tuote lentää hyllyiltäsi tiettynä juhlapäivänä – ota se muistiin. Jos myynneissäsi on vakaa nousu ja sinusta tuntuu, että yritykselläsi ei ole suuntaa minnekkään muualle kuin ylös, arkistoi ajatus ja käytä sitä tulevaisuudessa. Shopify suosittelee, että seuraa yleisiä kasvu- ja markkinatrendejä, koska nämä voivat olla indikaattoreita siitä, mikä myy (ja mikä ei) tulevien kuukausien aikana. Sähköisen kaupankäynnin asiantuntija ehdottaa, että muistat ottaa huomioon varmat myynnit (kuten tilaukset, ennakkotilaukset, pysyvät toimitukset ym.) ja miten nämä numerot voivat vaikuttaa varastosi tasoihin, siitä huolimatta, että et näe vaikutusta reaaliaikaisesti.

 

Mikä myy ja mikä ei? Millaisissa sijainneissa? Mitkä yleis-kategoriat ja merkit? Miten promootiot vaikuttavat myynteihin? Erply mahdollistaa nopean likipääsyn löytääksesi yksityiskohdat, ymmärtääksesi miten nopeasti liikutat inventaariotasi, joten voit tehdä fiksuja päätöksiä siitä, mitä pitää varastossa.

 

Ovatko taustatyöt nyt tehty? Erinomaista. Käytä tätä tutkimusta yrityksesi ennustajana. Käytä hyväksesi vanhoja tilastoja ja markkina oivalluksia, jotka auttavat ennustamaan inventaariosi tulevaisuutta, sallien osto-kuvioita informoida tilausprosesseista. Käytä käyttäjätietojen voimaa turvataksesi yritystäsi ‘’loppuunmyyty’’ stigmalta.

Älä ole keskinkertainen – varmista, että sinulla on Suunnitelma B, C, D…

Business Insider:in mukaan mahdollinen puute Whole Foods:in OTS-järjestelmässä on se, että se sallii erittäin minimaalisesti inhimillisiä erehdyksiä, luonnonmullistuksia tai muuntyyppisiä ongelmia yritystiellä. Työntekijät raportoivat, että OTS-inventaarion hallinta merkitsee pienempää varmuusvarastoa paikan päällä, jonka ansiosta kaupat riskeeravat sillä, että he eivät pysty vastataamaan asiakkaiden vaatimuksiin. Jos vain yksi inventaario-koneiston pyörä lopettaa pyörimisen, alkavat hyllyt tyhjenemään nopeammin, kuin varasto pystyy pysymään perässä – asiakas tuntee itsensä hylätyksi ja merkin maine mahdollisesti kärsii. ‘’Jos kuorma-auto hajoaa ja tavaratoimitus ei tule perille, on sinulla tyhjät hyllyt,’’ sanoi yksi Illinois:in Whole Foods:in apulaisjohtaja.

Mutta miten välttää tämänlaiset inventaarion keskeytykset? Avain on valmiudessa. Keksi tehokas Suunnitelma B ennakoimattomia häiriötilanteita varten. Luo itsellesi pehmuste sen varalta, että jotain menee pieleen ja mahdottomasta tulee todellisuus.

Kun sinulla Suunnitelma B, luo Suunnitelma C. Ja Suunnitelma D. Et voi ikinä olla liian varovainen tai liian varustautunut inventaarion kattavuuden odottamattomaan aukkoon.

Yksi metodi äkillisen loppuunmyynnin kanssa taistelemiseen on tuotteille pakollisien minimimäärien määrittely. Nämä minimit, eli ‘’PAR-levelit’’ (Periodic Automatic Replenishment levels), mahdollistavat välittömän tuoteturvan ja turvan välittömän katastrofin tapauksessa. Jos et anna tuotenumeroiden pudota tietyn rajan alapuolelle, niin sinua ei voi ikinä yllättää tai jättää ilman myytäviä tuotteita.

Muita hätätilanne-strategioita ovat esimerkiksi lisä-tavaratoimittajien lähellä pitäminen ja säännöllinen inventaario-dokumenttien tallentaminen. ‘‘Varasuunnitelmasi voi olla niinkin helppo, kuin kriittisen datan säilyttäminen muistitikulla,’’ kirjoittaa Lisa Girard Entreprneur.com:ista. Kun asia koskee valmiussuunnitelmaa, sinun ei tarvitse ajatella suuresti, vaan viisaasti.

Muutama viisauden sana päätteeksi

Muista: kuten ylempänä jo mainittiin, inventaariosi on itseasiassa rahasi stand-in. Älä anna sen valua sormiesi välistä. Resurssien runsaus on ulottuvillasi. Käytä niitä. Varastotasojen ja inventaarion maailmassa yhdelläkään vähttiskauppiaalla ei ole varaa keinua ilman turvaverkkoa.

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä