Harva ajankohta vuodessa aiheuttaa yrittäjälle yhtä paljon harmaita hiuksia kuin lomakausien lähestyminen. Kampanjoiden suunnittelua valmistellaan kiireellä, ja vaikka aikaa seuraavaan myyntisesonkiin vielä onkin, niin ennen kuin huomaatkaan, on aika laittaa strategiat käytäntöön. Yksi parhaista aseistasi on loistava myyntitiimi, mutta pyhien tai loman häämöttäessä kulman takana yksi jos toinenkin työntekijä saattaa olla jo hengähdystauon tarpeessa, ja unelmoida itsekin rentoutumisesta ja aamuista ilman herätyskelloa. Alennusmyyntiruuhkat ovat jo itsessään omiaan ajamaan myyjän kuin myyjän väsymyksen partaalle. Johtajana myyntitiimisi motivoimisen pitäisi olla prioriteettilistallasi korkealla, jos haluat saada kaiken irti vuoden parhaista myyntipäivistä. Kerromme nyt viisi tapaa innostaa työntekijöitäsi viemään sesonki päätökseen huipputuloksin – yhdessä niistä voit käyttää apuna myös kassajärjestelmääsi!

1. Pyydä työntekijöiltä palautetta ja käytä sitä

Ideariihien järjestäminen myyntisesonkien aikana voi auttaa työntekijöitä kokemaan itsensä enemmän osaksi tapahtumaa. He eivät olekaan vain satunnaisia henkilöitä suorittamassa myyntiä nimettömälle yritykselle, vaan osallistuvat prosessiin ja miettivät aktiivisesti, kuinka päästä parempiin tuloksiin. Jokaista ideaa ei tietenkään voi toteuttaa, mutta jos kykenet näyttämään, että todella kuuntelet työntekijöidesi mielipiteitä ja teet parhaasi niiden toteuttamiseksi, he mieltävät helpommin itsensä osaksi todellista tiimiä. Kun ihmiset kokevat olevansa tärkeä osa suurempaa kokonaisuutta, he työskentelevät paremmin, sillä omalle tiimille ei haluta tuottaa pettymystä.  

2. Tee huomioimisesta prioriteetti

Vaikka johtajan onkin aina tärkeää huomioida hyvää työtä tekevät työntekijät, on hyvä idea antaa tunnustusta myös tiimille. Tiimitapaamisiin voi varata oman hetken, jolloin työntekijät voivat keskittyä juhlistamaan toistensa menestystä. Pidä itselläsi listaa näistä menestymisistä, jotta voit johtaa keskustelua. Näyttämällä, että työntekijöiden kehuminen avoimesti on johtoryhmällekin tärkeää, rohkaiset työntekijöitäkin kunnioittamaan toistensa vahvuuksia. Tämä rakentaa tiimihenkeä, ja on uskomatonta, kuinka paljon motivoituneempia yksilöt ovat, kun tuntevat, että heidän tekemisiään arvostetaan. Siksi on tärkeää myös rohkaista niitäkin, jotka eivät vielä ole yltäneet huipputuloksiin; kannustettuina ihmiset pyrkivät yleensä tekemään entistäkin parempaa työtä.

3. Työntekijöiden kannustimet

Ihmisen aivot on ohjelmoitu haluamaan palkkioita, oli kyse sitten videopeleistä tai vaikkapa bonuspisteiden keräämisestä. Tarjoamalla työntekijöillesi palkintoja, kuten yrityksen tarjoamia lounaita aina, kun tiimisi saavuttaa myyntitavoitteet, tai ylimääräisen vapaapäivän kuukauden onnistujalle, voit saada aikaan valtavan kehityksen tiimisi tavassa työskennellä. Henkilökohtaiset palkinnot voivat olla loistava tekniikka tietynlaisille myyntitiimeille, mutta älä silti unohda myös koko tiimin palkitsemista yhdessä. Harkitse esimerkiksi koko myymälää koskevaa palkintoa, ja huomioi myös onnistuneet esimiehet, esimerkiksi hierontalahjakorteilla tai muilla ylellisyyksillä tavoitteisiin päästäessä. Muista myös, että työntekijäsi saattavat olla keskenään erilaisia persoonia: yksiä kannustaa parhaiten keskinäinen kilpailu, toisia yhdessä onnistuminen ja kolmansia henkilökohtainen tsemppaus. Siksi parhaiten onnistuvatkin tiimit, joissa esimiehet tuntevat alaistensa osaamisen ja tarpeet. Jos budjetti ei kestä palkintojen antamista, monet yritykset antavat työntekijöilleen normaalin henkilökunta-alennuksen päälle oman lisäalennuksen yrityksen tuotteisiin. Tätä tekniikkaa käyttää esimerkiksi Apple.

4. Tarjoa provisioita

Yksi parhaista tavoista motivoida työntekijää, joka on “vain töissä täällä”, on tarjota mahdollisuus parempaan palkkaan oman työn kautta. Vaikka yrityksesi ei käyttäisi provisioita jatkuvasti, niiden tarjoaminen esimerkiksi loma-aikojen myyntisesonkeina on hyvä idea. Yksilöllisen myyntikomission tarjoaminen bonuksista taistelun sijaan auttaa tiimiäsi toimimaan yhteistyössä, tarjoten silti motivaatiota myös yksilötasolla. Henkilökohtaisten provisioiden määrittäminen on paljon helpompaa kuin luulisi. Kun käytät Erplyn kassajärjestelmää, sinun tarvitsee vain valita komission määrä asetuksista. Voit lisätä myyjille provision myydyistä tuotteista, ja halutessasi myös esimiehille myymäläkohtaisista myyntimääristä.

Voit asettaa provisioprosentin sekä korkeamman prosentin, kun tietty myyntitavoite on saavutettu. Voit asettaa sen koskemaan työntekijöitä ja esimiehiä valintasi mukaan.

 

 

Tällä vaihtoehdolla kaikki työntekijät saavat kymmenen prosentin provision kaikesta myynnistä.

 

 

Halutessasi voit myös määrittää jokaiselle tuotteelle oman myyntiprovision. Tämä on loistava tapa saada tietyt tuotteet liikkumaan varastosta. Lisää vinkkejä hitaasti liikkuvan inventaarion käsittelyyn löydät täältä.

 

 

5. Paranna työympäristöä

On tieteellisesti todistettu, että fyysisellä ympäristöllämme on valtava vaikutus kykyymme pysyä motivoituneena työpäivän aikana. Esimerkiksi musiikin soittaminen ei ainoastaan tehosta työntekijöiden tuottavuutta, vaan saa myös asiakkaat ostamaan enemmän. Musiikin tyyli ja voimakkuus on silti valittava huolella. Myös siisti ja hyvin organisoitu myymälä tekee työnteosta helpompaa. Kukaan ei motivoidu sekavasta myymälästä, jossa ei edes tiedä, mikä epäjärjestys pitäisi saada kuntoon ensimmäisenä. Pidä huolta, että myymäläsi näyttävät upeilta ja ovat siistejä ja helppoja käyttää, ja jos myymälässäsi ei soi musiikki, harkitse sen ottamista käyttöön. Asiakkaan on helpompi tulla myymälään, joka ei ole hiirenhiljainen, ja myyjäsikin pystyvät toimivaan luontevammin. Huolehdi myös valaistuksen sopivuudesta ja ergonomiasta. Huolellisesti suunniteltu myymälä vaikuttaa paitsi työntekijöiden viihtyvyyteen ja menestykseen, myös asiakaselämykseen.

Lomakausien myyntisesonkien suunnittelu alkaa jo kuukausia ennen itse ajankohtaa, joten ota nämä keinot käyttöön heti ja laita tiimisi loistamaan. Muista myös, että motivoinnista on hyötyä huippusesonkien ulkopuolellakin!

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä