Vähittäiskauppiaille ovat lahjakortit erinomainen myyntimahdollisuus. Lahjakortit vievät vähän tilaa ja auttavat tuomaan uusia asiakkaita kauppaan. Lahjakortteja voi tarjota tuotteita vaihtaville tai palauttaville asiakkaille. Lahjakorttia käyttäessä saavat asiakkaat jopa 20% enemmän arvoa. Jos lahjakortti jää käyttämättä, jää hankintamaksu vähittäiskauppiaalle.

Vaikka lahjakortti on helppo mahdollisuus lahjan ostamiseksi, liittyy siihen kaksi tärkeää ongelmaa:

           a) Lahjakortteja pidetään persoonattomina, nopeasti ostetuina lahjoina.

           b) Lahjakortteja pitää erikseen markkinoida asiakkaille.

Miten myydä mahdollisimman paljon lahjakortteja? Apuna voivat olla seuraavat viisi taktiikkaa.

1. Tehkää lahjakortit huomattaviksi ja koristeellisiksi

On sanomattakin selvää, että jos lahjakortteja ei ole laitettu esille, niitä ei osteta. Laittakaa fyysiset lahjakortit kassan lähelle. Tämä auttaa se välttämään varkauksia, koska lahjakortit ovat houkuttelevia kohteita varkaille. Lisäksi voi kassalla asioivalle asiakkaalle tulla oivallus, että hänen on ostettava lahja sukulaiselleen tai ystävälleen. Houkuttelevan näköinen lahjakortti tuo ehdottomasti lisää ostoja. Älkää unohtako tarjota lahjakortteja myös verkkosivuillanne. Yhä enemmän ihmisiä valitsevat tuotteensa verkosta ja ostavat sen sitten kaupasta – siinä vielä yksi mahdollisuus antaa idea lahjan ostajalle.

Kun laitatte fyysiset lahjakortit esille kassan lähelle, laittakaa lahjakorttien mainokset ympäri kauppaan, jotta asiakas huomaisi ne varmasti.

Kun tulostatte lahjakortteja, käyttäkää laadukasta materiaalia ja tulostinta. Kannattaisi tulostaa erilaisia kortteja, joissa on kuvattuna kaupassa myytävät eri tuotteet. Onko kaupassanne myös työkaluosasto? Kuvittakaa yksi lahjakortin versio työkaluilla. Onko kaupassanne urheiluosasto? Suunnitelkaa lahjakortti, joss on kuvattuna jalkapallo tai maalivahdin käsine. Näin voi ostaja valita lahjan saajalle oikaistun lahjakortin: ‘‘Tiedän, että tykkäät urheilusta – ehkä löydät kaupasta uuden varustuksen.’’ Auttakaa asiakkaita tekemään lahjakortista personaalisempi ja ajatuksella suunniteltu lahja, joka ei näyttäisi viimeisellä hetken ostokselta.

Vinkki: Tulostakaa lahjakorttiin viivakoodi, jotta kassatyöntekijä voisi lukea sen helposti. Antakaa lahjakortin mukana kaunis kirjekuori tai muu paketti, jotta asiakkaan ei pitäisi mennä sitä muualle ostamaan.

2. Markkinoikaa lahjakortteja menestystuotteiden avulla

Lahjakortteja ostetaan usein silloin, kun ei osata ostaa mitään konkreettistä, mutta tiedetään, että lahjan saaja tekee ostoksia tässä kaupassa. Lahjakorttien houkuttelevammaksi muuttamiseksi voitte liittää niitä moniin eri tuotteisiin, joiden ostamista voivat asiakkaat harkita. Onko teillä myynnissä erivärisiä ja erikokoisia villapaitoja, jotka maksavat kaikki suunnilleen 60 euroa? Laittakaa villapaitojen lähelle kyltti, joka mainostaa 60 euron lahjakortteja. Onko kaupassanne iso määrä pieniä tuotteita, jotka maksavat 10 euroa? Laittakaa niiden lähelle kyltti, joka muistuttaa ostajia siitä, että 10 euron lahjakortti olisi erinomainen pikkulahja.

Erply mahdollistaa vähittäismyyjille kaikki mahdolliset lahjakortit. Toinen vaihtoehto on tarjota sellainen lahjakortti, jonka arvon voi asiakas itse valita. Se on sopiva siinä tapauksessa, kun asiakas on varma, millaisen villapaidan hän haluaa ostaa, mutta haluaa antaa lahjan saajalle mahdollisuuden valita itse paidan väri ja koko.

3. Motivoikaa ostajia

Lahjojen ostaminen vaikka jouluna voi olla aika stressaavaa – pitää muistaa kaikki lahjansaajat ja samalla tehdä ostoksia kaupoissa, jotka ovat täynnä ihmisiä. Miksi ette tarjoaisi ostajille pientä bonusta? Sitokaa lahjakorttien myynti kampanjaan.

Erplyssä voivat käyttäjät luoda kampanjan, jossa tietyn arvoisen (esim. 75 euron) lahjakortin oston mukana saa asiakas kampanjatuotteen, esimerkiksi tohvelit. Asiakas, joka ostaa 75 euroa tai enemmän maksavan lahjakortin, saa kampanjatuotteen ilmaiseksi.

4. Motivoikaa työntekijöitänne

Aikaisemmissa artikkeleissa olemme maininneet, että tulospalkkio on erinomainen tapa motivoida työntekijöitä myymään konkreettisiä tuotteita. Jos haluatte myydä enemmän lahjakortteja, luokaa tietyn arvoinen tulospalkkio lahjakortin myynnistä. Esimerkiksi, 20 euron lahjakortin myynnistä tienaa työntekijä 1 euron ja 50 euron lahjakortin myynnistä tienaa työntekijä 5 euroa. Valitkaa tulospalkkioiden määrät itse. Ja joulun lähestyessä voitte nostaa tulospalkkiota, antaaksenne vauhtia myyntiin.

Voitte määrätä myös kollektiivisen palkinnon, joka perustuu myyntitavoitteiden saavuttamiseen. Muistuttakaa työntekijöitä siitä, että kun jokaiselle ostajalle tarjotaan mukaan lahjakortti, saavuttavat työntekijät tavoitteensa nopeammin.

5. Käyttäkää sosiaalista mediaa

Kun olette suunnitelleet kivannäköisen lahjakortin, luoneet kampanjan, liittäneet lahjakortit menestyneisiin tuotteisiin, niin teidän pitää ehdottomasti kertoa siitä myös asiakkaillenne. Miettikää, miten tavoitatte heidät.

Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa teidän ei tarvitse rajoittua lahjakorteista puhumiseen. Voitte myös esitellä ne siellä. Postatkaa kuvat suosikkimalleistanne – esimerkiksi kuva, jossa on vierekkäin tuote ja lahjakortti otsikolla: ‘‘Ette tiedä, mitä kokoa hän käyttää? Ostakaa mieluummin lahjakortti.’’ Näin kerrotte asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta ja annatte hänelle ideoida sen käyttämiseen.

Yleensä lahjojen ostajat tykkäävät lahjakorteista, mutta he eivät halua tunnetta ikään kuin he olisivat valinneet helpomman vaihtoehdon, vaan ovat ostaneet lahjan harkitusti. Kun seuraatte näitä vinkkejä, näkevät monet asiakkaat varmasti lahjakorteissanne mahdollisuuden hankkia pienellä vaivalla yksilöllisiä lahjoja.

 

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä