Kun uusi sesonki alkaa tai kun vastaanotat uuden erän tuotteita, saatat joutua miettimään, kuinka päästä nopeasti eroon vanhasta varastosta saadaksesi uusille tilaa. Yritykselläsi saattaa myös olla paljon muita varastotuotteita, jotka eivät vain liiku niin nopeasti kuin haluaisit, ja tarvitsisit myös nopeasti uutta kassavirtaa. Ota käyttöön tuotepaketit! Pakettitarjoukset ovat vähittäiskaupan markkinoinnissa hyväksi havaittu tapa yhdistää kaksi tai useampia tuotteita erityiseksi pakettidiiliksi asiakkaalle. Asiakkaat pitävät hyvistä paketeista; hyvänä esimerkkinä toimivat pikaruokaloiden ateriat, joissa asiakas saa esimerkiksi juoman, hampurilaisen ja ranskalaiset yhtenä pakettina. Asiakkaille “kaksi yhden hinnalla” -tarjousten edut ovat selkeät, mutta niistä on hyötyä myös kauppiaalle itselleen. Tässä muutamia syitä, miksi yrityksesi kannattaa ottaa tuotepaketit osaksi markkinointitaktiikkaa.

Laita varasto liikkumaan nopeammin

Sesonkien välinen aika on hyvä hetki hyödyntää tuotepaketteja hitaasti liikkuvien tai vanhan sesongin tuotteiden myymiseksi. Kaikki vähittäiskauppiaat tietävät tilanteen, kun uudet sesonkituotteet alkavat saapua, ja yhtäkkiä hyllyt ovat täynnä sekä kuumimpia uutuuksia, että vanhoja tuotteita.

Asiakkaat tietysti haluavat uusia ja “tuoreita” tuotteita, ja yritys tahtoo päästä vanhoista tuotteista nopeasti eroon, jotta uudet tuotteet saadaan hyllyihin heti asiakkaiden saataville. Yhdistä vanhat tuotteet paketeiksi nopeuttaaksesi niiden liikkumista. Asiakkaat näkevät pakettitarjoukset etuina, ja vastaavasti yrityksesi saa tuotteet pois hyllyistä nopeammin kuin yksi kerrallaan myytyinä. Miksi antaisit vanhojen tuotteiden viedä arvokasta tilaa uusilta, halutummilta tuotteilta, kun voit paketoida ne yhteen?

Pakettitarjousten hyödyntäminen on nopea tapa saada asiakkaiden huomio. Valitse jokin suosituimmista tuotteistasi, ja käytä sitä porkkanana paketissa vähemmän suositun tuotteen kanssa. Voit käyttää samaa taktiikkaa myös, jos myyt tuotesarjoja, ja jokin tuotteista ei myy yhtä hyvin kuin muut.

Aina ei tarvitse tehdä tuotepaketteja vain vähemmän myyvistä tuotteista: toisinaan myös huipputuotteista kootut paketit voivat tehostaa myyntiäsi. Yksi kuuluisimmista esimerkeistä tuotepakettien menestymisestä on Nintendon tapaus tutkimuksessa, jossa selvitettiin “yhdistetyn pakettimyynnin” (asiakkaat saavat valita, ostavatko tuotteet pakettina) ja “pelkän pakettimyynnin” (asiakkaat voivat ostaa vain paketin) eroja. Nintendo myi tuotteitaan – pelikonsoli ja peli samassa paketissa – jopa enemmän yhdistetyn pakettimyynnin avulla, kun asiakkaat saivat itse valita, ostavatko tuotteet pakettina vai erikseen. Kun asiakkaille tarjottiin mahdollisuus ostaa tuotteet ainoastaan pakettimuodossa, eikä erikseen oston mahdollisuutta tarjottu lainkaan, myynti laski jopa 20%. Asiakkaat pitävät tuotepaketeista ostovaihtoehtona, ja jos vähittäiskauppiaat haluavat panostaa hyvään myyntimahdollisuuteen, on tuotepaketin tarjoaminen lisävaihtoehtona toisinaan avaintekijä. Jos myyt esimerkiksi kosmetiikkatuotteita, jotka myyvät suhteellisen hyvin, saatat tehdä vielä enemmän voittoa, kun tarjoat asiakkaalle kolme tuotetta yhdessä alennuksen kera.

 

 

Jos et tiedä, mistä aloittaa, ota avuksesi kassajärjestelmä, joka osaa käsitellä tuotepaketteja. Tuotteiden paketointi kassajärjestelmässä on hyvä tapa myydä nopeasti tuoteryhmiä ja seurata varastotilannetta yhdellä kertaa. ERPLY kassajärjestelmässä on mahdollisuus tehdä tuotteista paketteja ja määritellä paketille oma hinta, kun haluat tehdä esimerkiksi lahjapakkauksia, myyntipromootiota, tai vain saada varaston liikkumaan nopeammin. Jokaista paketin tuotetta voidaan tarkastella Erplyssä tuotepakettien menestymisen seuraamiseksi.

Luo parempi kate ja vähennä riskejä

Tuotepaketit eivät ole vain hyvä keino saada varasto liikkumaan nopeammin; ne ovat myös hyvä keino kasvattaa voittoa. Jokaisella tuotteellasi on tietty kateprosentti. Jos yrityksesi myy tuotteita, joilla prosentti on matala, tuotteet täytyy saada nopeasti myydyksi, jotta niistä saadaan tuottoa. Paketin tekeminen luo asiakkaalle arvoa rahaa säästävänä tarjouksena, vaikuttamatta kuitenkaan yrityksesi lukuun viivan alla. Jos maksoit itse 20 euroa käsipyyhkeestä ja 15 euroa kylpysuolasta, voit myydä ne asiakkaalle pakettina 40 eurolla. Näin olet myynyt kummankin 20 eurolla, jolloin kylpysuolasta jää 5€ voittoa, eikä käsipyyhkeitä tarvitse myydä alihintaan. Vähennät myös riskiä, että pyyhkeet tai suola jäisivät hyllyihin vanhenemaan.

Kassajärjestelmän tuotepakettiominaisuus auttaa viemään pakettistrategiasi seuraavalle tasolle. Paketoimalla tuotteet Erplyssä mahdollistaa varastotasojesi paremman ennakoinnin. Erplyssä voit luoda tuotteista kokoonpanon – lisäominaisuus, jonka avulla selvität, kuinka usein kutakin yksittäistä tuotetta myydään.

 

 

Jos luot esimerkiksi sesongin mukaisen koiratarvikepaketin, johon kuuluu tennispalloja, punkkipanta ja vesikuppi, Erply pitää kirjaa kunkin tuotteen varastotilanteesta – erillisenä varsinaisesta tuotepaketista. Jokaista tarvikepakettia kohden Erply asettaa sivuun siihen tarvittavat tuotteet erillisinä kappaleina. Määrittelemällä paketit kassajärjestelmään pidät huolen siitä, että paketteja riittää, ja vähennät riskiä myydä pakettiin liittyviä tuotteita yksittäisinä enemmän kuin tavaraa on.

Erotu kilpailijoistasi ja houkuttele asiakkaita

Selvää on, että vähittäiskauppiaat joutuvat jatkuvasti kilpailemaan keskenään. Jos myyt samantapaisia tuotteita kuin toinen yrittäjä, jokin kulma täytyy löytää kilpailijoidesi voittamiseksi. Tuotepaketit ovat helppo tapa houkutella asiakkaita myymälääsi paremman valikoiman ja hinnan avulla. Osa vaatekaupoista on alkanut suosia pakettitarjouksia tapana kilpailla asiakkaiden huomiosta. Hinnoittelemalla tuotteet paketeiksi suunnittelijat auttavat asiakasta rakentamaan sopivan vaatevaraston kerralla useissa liikkeissä asioimisen sijaan. Tällä tavalla shoppaillessa asiakkaat myös arvostavat brändiä ja tuotteita enemmän, lisäten siten todennäköisyyttä uusintaostokselle, koska he tietävät saavansa kaiken tarvitsemansa kerralla. Pakettituotteet tekevät myös hintastrategiasi analysoinnin vaikeammaksi kilpailijoille.

Sopivan kassajärjestelmän käyttäminen auttaa selvittämään myyntitrendit, kun pitäisi päättää, mistä tuotteista paketit koostetaan. Useimmiten tarvitaan järjestelmä, joka menee tavallista kassajärjestelmää syvemmälle. Erplyssä voit luoda asiakasryhmiä, jotka voit määritellä sen perusteella, mitä asiakkaat ostavat. Lemmikkitarvikeliikkeen omistaja voi esimerkiksi luoda ryhmän koiranomistajista. Voit käyttää ostoraportteja selvittääksesi suosituimmat (tai vähiten suositut!) tuotteet koiranomistajien keskuudessa, ja määritellä niiden avulla taktiikkasi pakettitarjouksiin.

Keskeisimmät tärpit tuotepaketointiin

Jos olet vähittäiskauppa-alalla etkä käytä tuotepaketteja, menetät loistavan tilaisuuden. Käyttämällä kassajärjestelmän paketointiominaisuutta maksimoit yrityksesi mahdollisuudet hyödyntää pakettitarjouksia. Oikeiden työkalujen avulla yritys voi hyötyä neljällä keskeisellä tavalla:

  • Yksikkömyynnin määrän kasvattaminen
  • Uudet myyntimahdollisuudet, kuten eri toimittajien tuotteiden myyminen samassa paketissa
  • Katteen nostaminen
  • Näkyvyyden kasvattaminen uusien asiakkaiden keskuudessa

Suunniteltaessa tuotepaketteja kassajärjestelmässä kannattaa miettiä, kuinka tuotteet vaikuttavat asiakkaiden elämään. Tämä strategia oli tehokas elektroniikkayhtiöillä 2000- ja 2010 -luvuilla, kun asiakkaille tarjottiin kotiteattereita. Paketteihin sisältyi kaikki tarvittava aina johdoista kaiuttimiin ja näyttöihin. Asiakkaiden saama lisäarvo oli huomattava, kun vääränlaisista johdoista tai epäsopivien tai ylimääräisten laitteiden ostamisesta ei tarvinnut huolehtia. Mieti jokaisen paketissasi olevan tuotteen käyttötarkoitusta ja sen arvoa asiakkaallesi, ja kuinka voit hyödyntää kassajärjestelmääsi myydäksesi juuri oikeat tuotteet oikeille asiakkaille.

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä