Erply Kassan äänet ovat saaneet uuden päivityksen! Uusi äänimaailma on suunniteltu ilahduttamaan niin asiakkaan kuin myyjänkin päivää, ja tekemään huomioita miellyttävällä tavalla. Kassa toivottaa käynnistettäessä käyttäjän tervetulleeksi, ja antaa äänipalautteen eri toimintojen yhteydessä.

 

 

Kassa antaa äänipalautteen näistä toiminnoista:

 

 • Sisään- ja uloskirjaus
 • Rahalippaan avaus
 • Maksutapahtuma
 • Päivän avaus ja sulku
 • Virhe
 • Sarjanumerollisen lahjakortin myyntiyritys, kun sama numero on jo käytössä
 • Varastotasojen lasku
 • Maksu lahjakortilla, jonka saldo on 0
 • Maksu lahjakortilla, jonka sarjanumeroa ei löydy
 • Huomio/info
 • Lahjakortin sarjanumero täytyy syöttää
 • Maksupainikkeen klikkaus ja ostoksen maksaminen
 • Asiakasta ei ole kirjattu järjestelmään

 

Uusi äänimaailma ei pohjaudu perinteisiin synteettisiin kilahduksiin, vaan on tuotettu virtuaalisen orkesterin instrumenteilla. Äänileikkeiden luojan, säveltäjä Sven Grünbergin mukaan ero vanhanmallisiin syntetisaattorilla luotuihin ääniin syntyy siitä, että keinotekoisten äänien luonnin sijaan virtuaaliorkesteri imitoi aitoja soittimia – käyttäen useita tekniikoita ja satoja näytteitä. Tästä syntyy välittömämpi ja lämpimämpi lopputulos.

 

Mies äänimaailman takana

Mielenkiintoinen hahmo kassajärjestelmän sävelten takana on Sven Grünberg – elävä legenda, ja yksi Viron historian menestyneimmistä säveltäjistä. 1970-luvulla hän perusti silloisen Neuvostoliiton ensimmäisen progressiivista rockia soittavan yhtyeen Mess, ja oli myös maan ensimmäinen elektronista ja ambient-musiikkia luova muusikko.

 

Grünberg täytti hiljattain 62 vuotta, ja on urallaan säveltänyt musiikkia lähes 150:een elokuvaan niin Suomessa, Japanissa, USA:ssa, Saksassa, Puolassa, Venäjällä kuin kotimaassaan Virossakin – ehtien myös julkaista kymmenittäin albumeita. Erplyn äänimaailmaa luodessaan hän kertoo luottaneensa kokemukseensa elokuva-alalta, jossa äänten tehtävä on herättää erilaisia tunteita. Grünbergin mukaan tärkeintä on sävelen lähettämä viesti. “Kun loin säveliä Erplylle, esitin itselleni samoja kysymyksiä kuin säveltäessäni elokuvamusiikkia. Kun mietitään Erplyn palveluita, on selvää, että sävelten on oltava rauhoittavia, ei aggressiivisia.”

 

Psykologisen haasteen lisäksi Grünbergin joutui huomioimaan työssään tiukat aikarajoitukset. “On haastavaa saada sävellys mahtumaan kolmen sekunnin klippiin”, säveltäjä myöntää. “Visuaalisessa taiteessa kolme sekuntia on kokonainen maailma, kun taas musiikilla on vaikeaa ehtiä kertomaan samassa ajassa paljoa. Musiikki vaatii aikaa ja tilaa – se on hidas taidemuoto.”

 

Sointujen takana elämän perusarvot

Grünbergin mukaan virhetilanteesta ilmoittavan äänenkään ei pitäisi olla liian negatiivinen, jottei se turhauta kassaa käyttävää henkilöä. Hän tietää mistä puhuu: säveltäjän työnsä lisäksi mies opettaa myös ääniestetiikan ja -dramaturgian professorina suomalaisissa ja virolaisissa yliopistoissa – alalla, jonka pioneerina hän on toiminut. Luennoillaan hän esitelmöi elokuvamusiikin tärkeydestä ja merkityksestä tuleville elokuvantekijöille ja kriitikoille.

 

Sven Grünberg on elänyt vuosikymmeniä buddhalaisten oppien ja arvojen mukaan. Hän toimii puheenjohtajana Viron Buddhalais-instituutissa, ja on järjestänyt Dalai Laman kolme kertaa vierailulle Viroon.

 

“Nykyään elämä on niin järjetöntä, että elämme periaatteessa monta elämää yhden elämän aikana – sata vuotta sitten eläneet kohtasivat huomattavasti vähemmän informaatiota kuin me nykyään”, pohtii Grünberg. “Siksi uskon, että Erplyn ohjelmiston äänten tulee olla suhteellisen rauhallisia ja rauhoittavia – aivomme ovat muutenkin ylikuormittuneet joka puolelta tulvivista ärsykkeistä”.

 

Grünbergin buddhalainen ajattelutapa tarkoittaa käytännössä sitä, että hän on ekspertti, kun puhutaan tyynenä pysymisestä, ja hän suosittelee sitä myös muille. “Sano ei jatkuvalle kiireelle. Mene ulos luontoon, jossa on tilaa ajatella. Kiireinen elämäntapa tappaa luovuuden.” Viimeisenä pointtinaan hän huomauttaa, että nopea googletus ei riitä ymmärtämään ja kuvailemaan kukan tuoksua – se on käytävä itse kokemassa.

 

Joten kun myymälässäsi soivat Erplyn uudet sävelet, ne muistuttavat samalla elämän perusasioista ja rauhoittumisen viisaudesta – joka ymmärtää mikä on tärkeää, saavuttaa sen mikä on tärkeää, mutta joka pitää merkityksetöntä tärkeänä, ei ikinä saavuta sitä mikä on tärkeää. Loistava ohjenuora etenkin näin uuden vuoden alkaessa!

 

 

Piristä päivääsi ja nauti hetki Sven Grünbergin musiikin maailmasta!

 

 

 

 

 

Sven Grünbergin elokuvamusiikki (Estonian Film Database):

http://www.efis.ee/en/filmmakers/filmmaker/id/475/filmography/page/1

 

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä