Yrityksen kuvaa eli brändiä ei luo pelkästään merkki, brändi on kokonaisuutena aktiviteettien joukko, joita käytetään yrityksen kuvaamiseen itselleen, työntekijöille ja asiakkaille.

Kun olet vasta aloittamassa yritystoimintaa, et tiedä, millaiseen suuntaan voi kehitys tapahtua – voi olla, että sinun pitää muuttaa strategiaa moneen otteeseen. Vaikka se ehkä ei näytä komplikaatioita tuottavalta kehitykseltä, voi se silti olla yrittäjälle aikamoinen haaste. Sitä siksi, että käyttäjä arvostaa yrityksessä johdonmukaisuutta – 90% käyttäjistä haluaa brändin viestinnän olevan yhtenäistä ja heidän odotuksia ei kannata pettää. Miten luot ja säilytät brändin identiteetin, kun ei ole varmaa, millaisia muutoksia yritys tulee käymään läpi?

Inc.com suosittelee ottamaan esimerkiksi Apple:in, joka on tuonut markkinoille erittäin monipuolisia tuotteita – tietokoneista itse ajaviin autoihin. Laajasta tuotevalikoimasta huolimatta on kahden miehen autotallissa perustamasta start-up:ista kasvanut ikonisen statuksen saavuttanut merkki, joka ei ole kertaakaan eksynyt valitsemaltaan tieltä.

Ison kuvan näkemisen tarve

Jo yritystä perustaessa on hyvä muistaa ison kuvan tärkeys. Asiakkaat eivät välitä yrityksestänne, koska teillä on mahtava tuote, he välittävät yrityksestänne, jos pystytte jotenkin parantamaan heidän elämäänsä. Kuluttajan tavoittamiseksi on tärkeää, että brändin formuloitu lupaus (slogan) selittää kuluttajalle tätä positiivista vaikutusta.

Esimerkiksi Apple muuttaa asiakkaan elämää parempaan suuntaan kiitos heidän tarjoaman innovaation ja teknologian – olkoon se värikäs tietokone aikana, kun kaikki muut tietokoneet olivat harmaita ja tylsiä; intuitiiviset käyttöliittymät; viruksettomat ohjelmat tai itse ajavat autot, jotka näyttävät hyvältä ja niistä on helppo huolehtia. Tämä kaikki todistaa, että tyylikäs teknologia voi muuttaa käyttäjän elämän paremmaksi.

Marketingdonut.co kirjoittaa, että brändäys on pienyritykselle yhtä tärkeä, kuin suuryhtiöille. Vieläkin enemmän, monet yritykset haluavat näyttää pienyrityksiltä, halutessaan tavoittaa asiakkaita, jotka suosivat paikallisia yrityksiä. Vaikka monet pienyrityksien omistajat ymmärtävät brändin tärkeyden yrityksen rakentamisessa, eivät he huomaa taustaa – brändäys ei ole vain tuotemerkki, vaan tapa kuvata yritystä itselleen, työntekijöille ja asiakkaille.

Kun asiakas on tarjottavaan tuotteeseen tai palveluun emotionaalisesti sitoutunut (jakaa samoja arvoja ja uskomuksia, jota brändikin) nousee myynti ja se auttaa brändiä erottumaan. Tämä johdattaa asiakaslojaalisuuteen, jonka ansiosta voi nostaa myös myyntilukuja ja joka pitää hinnat tasolla, jossa kilpailijoiden pitää tehdä alennuksia ja alennusmyyntejä.

 

 

Enemmän kuin väri ja logo

Brändäys on paljon enemmän, kuin yrityksen logo, sen tyyli tai väri – brändin pitää erottua muista (ihmisten lailla) luonteellaan, käytöksellään ja mentaliteetillaan, selittää Inc.com. Personaalisuuden tavoittamisessa auttavat monet kysymykset, jotka voit itsellesi, kuten: miten haluatte ihmisten tuntevan käyttäessään tuotettanne; jos merkkinne olisi ihminen, miten kuvailisitte häntä; kuka voisi olla merkkinne tiedottaja ja miksi? Ajatellessa Apple:ia persoonana, tulee heti mieleen älykäs, tyylikäs ja mahtava persoona.

Shopify.com suosittelee yrityksen personaalisuuden arviointia varten analysoida yrityksen tarjoamia tuotteita ja markkinatilannetta – mitä asiakas tarvitsee emotionaalisista ja järkevistä tarpeista johtuen. Perustettavan brändin pitäisi esitellä yritystä, yhdistää asiakaskantaa ja auttaa eristymään markkinoilla. Merkkiä auttaa sijoittumaan vaikka se, kun ajattelette, kuka voisi sopia merkin sankariksi.

Jos brändin identiteetti on päätetty, voitte valita värit ja luoda visuaalin. Siksi kannattaa ajatella, onko merkille luontainen pikemminkin paksu ja trendikäs fontti tai hieno ja jalostettu fontti? Pitäisikö suunnittelun olla ohut ja ilmava tai tiivis ja kirjava? Nämä ovathan itse asiassa aspektit, jotka perustuen tutkimuksiin vaikuttavat käyttäjän merkin yksilölliseen tuntemukseen.

Mutta luotava visuaali ei ole kiveen hakattu – brändin pitäisi kehittyä, samalla tavalla kuin Apple on tehnyt – tarkoitus on presentoida brändiä muodossa, joka sopii nykyaikaan, koska suunnittelu, joka luotiin 1970-luvulla, ei ole enää nykypäivään sopiva.

 

Sama viesti kaikissa kanavissa

Kun olette päättänyt brändäyksen tavoitteen, personaalisuuden ja visuaalisen puolen, kannattaa ajatella, missä ja miten olisi viisasta levittää viestiänne. Yhtenäisen alustan luomiseen koko yritykselle kannattaa miettiä tuotteita, kotisivua, kumppaneita ja sosiaalista mediaa – viestiä on toki säädettävä riippuen kanavasta, mutta brändin kuvan pitäisi olla kaikkialla yhtenäinen. Sekä 140 merkin tviitin, että monisivuisen käyttöoppaan pitäisi näyttää ja kuulostaa teidän brändiltä.

Shopify.com varoittaa yhden ja saman viestin toistamisesta eri kanavoissa. Sen sijaan yrittäkää työllistää avainviestit niin, että ne luovat yhtenäisen kokonaisuuden.

Myös muiden viestejä ei kannata kopioida – ei kannata matkia muiden suurpäättäjien identiteettejä, koska pienyrityksellä on helpompi houkutella asiakkaita erottuvalla brändäyksellä, koska asiakkaat suosivat alkuperäistä lähestymistapaa. Jotenka taistelkaa sen puolesta, mikä on teille tärkeää. Koska suuryrityksiä estää olemasta joustava byrokratia ja muutoksien nopean läpiviennin mahdollisuuden puuttuminen, kannattaa pienyrittäjien hyödyntää etuna mahdollisuutta vastata asiakkaiden odotuksiin ja kysymyksiin nopeasti.

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä