Viron pääministeri Jüri Ratas vieraili Erplyllä, nopeasti kasvavalla virolaisella startupilla, joka tuottaa vähittäiskaupan kassa- ja toiminnanohjausohjelmistoa. Yrityksen ohjelmisto on kerännyt muutamassa vuodessa yli 400,000 käyttäjää ympäri maailmaa. Keskustelun aiheina olivat muun muassa Viron palkkataso ja verotus, yrittäjien ja suurlähetystöjen yhteistyö, sekä IT-koulutus Virossa.

 

Pääministeri Ratas antoi tunnustusta Erplyn saavutuksille kansainvälisillä markkinoilla, ja keskusteli startup-tiimin kanssa, kuinka paikallisesta liiketoimintaympäristöstä voisi tehdä vieläkin houkuttelevamman startupeille.

 

Erplyn toimitusjohtajan Kristjan Hiiemaan mukaan yksi suurimmista ongelmista tällä hetkellä on palkkaverotus. “Palkat kasvavat nyt vahvasti”, Hiiemaa totesi, ja vertasi tilannetta ranskalaisen yhteistyökumppaninsa kokemukseen. “IT-päällikön keskipalkka on Ranskassa 3,000 euron luokkaa – Virossa on menty siitä jo ohi. Jos voimme palkata henkilöstöä Ranskasta, syntyy järjetön palkkaralli, ja sitä myötä myös kilpailu kiristyy. Verotaakan keventäminen helpottaisi tilannetta huomattavasti”, Hiiemaa painotti.

 

 

Tuodakseen lisäesimerkkejä alaltaan Hiiemaa korosti, että myös IT-koulutusta tulisi uudistaa. “IT-osaajat koulutetaan yhä yhden yleispätevän nimikkeen alla, mutta se on mennyttä aikaa. Koulutuksen pitäisi tapahtua kuten lääkäreillä: perustuen erikoistumisalueisiin, kuten aivokirurgiaan tai hammaslääketieteeseen”, Erplyn toimitusjohtaja sanoi. “On ymmärrettävä, että IT-osaaminen ei ole yleispätevää: yksi on data-asiantuntija, toinen ohjelmointiekspertti, ja kolmas arkkitehtuuriekspertti. Nämä eivät ole yksi ja sama IT-henkilö. Jokainen tarvitsee erikoisosaamista.” Hiiemaa selitti, että Viro saa koko ajan enemmän ja enemmän kokemusta suurista tietomääristä ja uudesta arkkitehtuurista, joten maa tarvitsee myös spesialisteja, jotka saavat palautetta ja tietoa yrityksiltä voidakseen auttaa näitä vastaamaan paremmin kilpailuun maailmalla.

 

Pääministeri myös tiedusteli, kuinka valtio voisi auttaa vientiyrityksiä, ja mikä on Erplyn kokemus asiasta. “Emme olisi tänään Amerikassa ilman sijoittajia”, Hiiemaa tunnusti. “Siksi vienti- ja tuottajayritykset pitäisi nähdä toisistaan erillisinä, jotta niitä voitaisi auttaa, ja jotta nämä haluaisivat tehdä vientiä nimenomaan Virosta. Kun yritys lähtee uuteen maahan, voisi Viron suurlähetystö olla mukana – diplomaattisen tehtävänsä lisäksi – auttamassa yrittäjiä. Viro on niin pieni maa, että meidän on oltava avoimempia”, Hiiemaa sanoi. Hänen mielestään Viron suurlähetystöissä pitäisi olla startupeille ja yrityksille oma tiski, jonka neuvojalta saisi apua ja joka tuntee paikallisen yrityskentän.

 

Erply on startup-yritys, joka tuottaa pilvipohjaista vähittäiskaupan ja varastonhallinnan ohjelmistoa. Yritys perustettiin 2009, ja sen päämarkkina-alueet ovat Viro, USA ja Australia. Yrityksen suurimpia asiakkaita ovat muun muassa Sony, Walt Disney, Elizabeth Arden, Zappos, Porsche ja Garmin. Uuden sukupolven kassajärjestelmällään alaa uudistava Erply saapui äskettäin myös Suomen markkinoille.

 

Ohjelmisto on suunniteltu niin pien- kuin suuryrityksetkin huomioiden siten, että ohjelmisto tukee yritysten kasvua. Asiakkaita Suomessa ovat muun muassa Polarn O. Pyret, Finlayson, Minna Parikka ja By Pia’s.

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta

Aloita tästä