Aseta hetkeksi itsesi työntekijän asemaan: teet päivästä toiseen selkä vääränä töitä työnantajallesi. Silti tunnet, että vastavuoroisesti olet alipalkattu, aliarvostettu, ylityöllistetty ja stressaantunut, ja päivät seuraavat toisiaan harmaana massana. Työoloihinsa tyytymättömät työntekijät harvoin jäävät yritykseen pitkäksi aikaa.
Palataan takaisin työnantajan näkökulmaan: välttääksesi tällaisia tilanteita sinun on pidettävä huolta työntekijöidesi tyytyväisyydestä ja motivaatiosta.
Työntekijöiden motivaatiota voi parantaa monella tavalla. Esimerkiksi sauraavat asiat parantavat sitä:
Vaikka suuri motivaattori työssäkäynnille onkin palkka, raha ei tutkimusten mukaan ole tärkein työntekijöitä motivoiva tekijä. Ikäluokasta riippumatta kaikille on tärkeää voida tehdä työtä, jolla on mekitystä.
Jotkut työntekijät toki osaavat luoda itse merkityksen työlleen, mutta monet eivät usko, että heillä voisi yksittäisenä työntekijänä juurikaan olla vaikutusta asiaan. Tämä pätee etenkin, kun mennään kauemmas lopullisesta tuotteesta tai palvelusta.
Otetaan esimerkiksi sihteeri, jonka tehtävänä on kirjata ylös tietoja. Numeroiden näpyttely excel-tiedostoon päivästä toiseen ei kuulosta kaikkein palkitsevimmalta työltä. Työskentelyinto voi helposti laskea, jos työntekijä on koko päivän jumissa työpisteellään tekemässä kasvotonta, merkityksettömän tuntuista työtä.
Tämän korjaamiseksi on tärkeää, että keskustelet työntekijöidesi kanssa enemmän, annat positiivista palautetta, ja kerrot kuinka tärkeää heidän tekemänsä työ on. Kierrä toimistossa tai myymälässä tervehtimässä ja juttelemassa työntekijöidesi kanssa. Vahtimisesta ei pidä kukaan, joten on tärkeää, että haluat aidosti tutustua työntekijöihisi, kysellä kuulumisia ja osoittaa arvostusta näiden työtä kohtaan. Pidä myös huolta, että jokainen tietää, miksi juuri hänen työpanoksensa on kokonaisuuden kannalta tärkeä. Osoittamalla arvostusta niin työntekijää kuin tämän tekemää tehtävää kohtaan parannat merkityksellisyyden tunnetta työssä, ja siten myös tyytyväisyyttä.
Monesta alkuun innostavasta työstä voi tulla pitkäveteistä, kun työntekijä on oppinut tehtävänsä ja niistä on tullut rutiinia. Kun haasteita ei enää ole, alkaa rutiini usein kyllästyttää. Kyllästyneisyys taas johtaa tyytymättymyyteen ja suoritusten heikkenemiseen. Jos työntekijäsi vaikuttavat pitkästyneiltä, se saattaa olla merkki siitä, että he kaipaavat jotakin uutta. Sopivan haastavien tehtävien antaminen voi auttaa saamaan uudelleen kiinni työmotivaatiosta.
Kun uskot työntekijöillesi uusia, haastavia tehtäviä, viestit samalla, että uskot heihin ja heidän kykyihinsä saada aikaan tuloksia. Harva asia on yhtä motivoiva kuin se, että pomo luottaa jonkin tärkevän tehtävän hoitamisessa juuri sinuun. Jotta voit tällä tavoin haastaa työntekijöitäsi, on sinun tiedettävä ja tunnettava hyvin heidän osaamisensa ja vahvuusalueensa. Siten voit tarjota tehtäviä, jotka ovat sopivan haastavia ja kyseisen työntekijän toteutettavissa.
Tämä ei tarkoita niin sanottujen nakkien määräämistä, ylimääräisten tehtävien väkisin keksimistä tai liian vaikeiden töiden antamista – ne laskevat työintoa entisestään. Keskeistä on kehittää työnkuvaa siten, että se antaa sopivasti haastetta ja merkityksellisyyttä tekijän kykyjen mukaisesti – innostuneemman työvoiman lisäksi hyödyt osaavista hekilöistä itsekin enemmän.
Työntekijäsi paiskivat päivittäin töitä yrityksesi menestyksen eteen. Saavutukset tuleekin huomioida.
Onnistumisten huomioimisen tärkeyttä työpaikoilla ei voi korostaa liikaa. Työntekijäsi haluavat kiitosta hyvin tehdystä työstä, joten jos he tietävät saavansa sitä, he tekevät sen eteen kovemmin töitä. Tuottavuuden parantamisen lisäksi onnistumisen tunteet myös saavat nauttimaan työstä enemmän.
Tunnustuksia ei pidä antaa vain henkilökohtaisesti. Varmista, että osoitat arvostusta hyvin tehdylle työlle myös julkisesti. On yksi asia pysähtyä työpisteelle kertomaan kuinka hyvin työntekijä on tehtävänsä hoitanut, mutta kokonaan toinen juttu kertoa koko maailmalle, kuinka loistavia työntekijäsi ovat.
Yksi hyvä tapa palkita onnistumisista on julkistaa säännöllisesti Kuukauden Työntekijä! Sen tekeminen on suhteellisen helppoa, eikä vaadi edes paljon resursseja. Aseta vain valinnan kriteerit, ja tiedota alaisiasi uudesta tittelistä. Muista palkitsemisessa, että muitakin kuin jatkuvasti parhaan tuloksen tekeviä on tärkeää huomioida; jos muut kokevat, että arvostetuin tulos on saavuttamattomissa, ei siihen edes pyritä. Siksi on tärkeää huomioida vuorollaan kaikenlaiset onnistumiset: huipputulos, oman suorituksen parantaminen, haasteellisessa tehtävässä onnistuminen, ja niin edelleen.
Työntekijöiden tulosten seuraaminen auttaa selvittämään, kuka on suoriutunut kuukauden aikana palkitsemisen arvoisesti. Tässä voit käyttää apuna myös kassaohjelmistoista saatavaa statistiikkaa; esimerkiksi Erplyssä voit seurata työtekijöiden useita erilaisia lukuja. Niiden avulla näet helposti, kuka on tehnyt kuukauden parhaan tuloksen, kuka on parantanut omaa suoritustaan, tai kuka on saavuttanut jotakin poikkeuksellista.
Kun annat tunnustusta hyvin tehdystä työstä, motivoit työntekijöitäsi tekemään parhaansa myös jatkossa.
Monissa suuryrityksissä on työntekijöille myös suuret työedut. Mutta vaikka yrityksesi olisi pieni, voit silti tarjota henkilöstöllesi työetuja! Etujen ei aina tarvitse olla hinnakkaita.
Hyvä ja hauska etu on tarjota työntekijäillesi ruokaa! Voit tehdä tämän muutamalla eri tavalla.
Terveellisesti syöminen ei aina ole helppoa, kun on kiire ja stressi, eikä työntekijällä ole välttämättä aikaa tai energiaa valmistaa joka päivälle etukäteen kunnollista ruokaa. Tämä vaikuttaa terveyteen pitkällä tähtäimellä, mutta kaikki tiedämme, kuinka huonosti syöminen voi vaikuttaa myös yksittäisen päivän työtehoon. Voit tarjota työntekijöillesi terveellistä lounasta esimerkiksi tiettynä viikonpäivänä, tai välipalaa niille, jotka ovat töissä myöhään. Voit myös järjestää työntekijöillesi päivittäisen ruokailun tarjoutumalla maksamaan ruokailusta osan. Lounassetelit ovat myös hyvä ratkaisu, mutta ota niitä tarjotessa huomioon toimipaikkasi sijainti suhteessa lounaspaikkoihin, sekä se, onko työntekijöillä riittävästi aikaa käydä muualla lounaalla.
Yhteiset aamupalat ovat myös hyvä keino pitää huolta työntekijöiden energiatasosta, ja lisäksi parantaa tiimihenkeä. Aamupalahetki on hyvä tapa aloittaa päivä, ja se auttaa myös työntekijöitäsi sosialisoimaan keskenään. Voit yhdistää aamupalahetken esimerkiksi aiemmin mainittuun kuukauden työntekijän valintaan!
Ruoka on aina hyvä työetu. Sen lisäksi voit käyttää esimerkiksi erilaisia liikunta-, kulttuuri- tai matkustusetuja. Työntekijät kokevat edut usein arvokkaampina, kuin vastaava rahamäärä olisi palkan lisänä.
Kun työntekijäsi ovat tehneet koko vuoden töitä yrityksesi menestyksen eteen, on reilua myös näyttää arvostusta sitä kohtaan. Ja mikä olisikaan parempi tapa, kuin järjestää juhlat?
Pikkujoulusesonki on pian taas edessä, ja kaikki odottavat juhlia. Jos yrityksessäsi ei ole vielä juhlaperinteitä, nyt on hyvä hetki aloittaa. Eikä tapahtumien tarvitse olla pelkästään erityisiä juhlia, vaan pyhien alla voi pitää esimerkiksi ”ugly holiday sweater” -päivän, jolloin kaikki saavat pukeutua teeman mukaisesti, tai vaikkapa yhteisen afterwork -päivän.
Älä silti rajoita hauskanpitoa vain pikkujoulukauteen! Voit järjestää erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, kuten grillaus- tai golfpäiviä, firman sisäisiä kilpailuita, happy hour -iltoja ja niin edelleen. Ole tapahtumien suhteen luova! Voit myös pyytää työntekijöiltäsi ehdotuksia ja apua.
Huono työmotivaatio voi vaikuttaa merkittävästi yrityksesi tulokseen. Kun työmotivaatio on huono, myös työn laatu ja tuottavuus kärsivät. Työntekijöiden suuri vaihtuvuus tulee myös kalliiksi, kun henkinen pääoma karkaa, ja rekrytointiin ja perehdytykseen on investoitava enemmän. Kun pidät huolta työntekijöidesi motivaatiosta ja viihtyvyydestä, voit tehdä päinvastaisen vaikutuksen. Ota keinot käyttöön heti – se on kaikkien voitto!
Hang on tight, we will connect you with our support
We're busier than usual at the moment. Please leave us a message, and we'll get back to you as soon as we can!
Make an appointment Book a free demo