Uuden asiakkaan tuominen yritykseen maksaa yritykselle monta kertaa enemmän kuin olemassa olevan asiakkaan säilyttäminen. Kanta-asiakas käyttää ostoksia tehdessään keskimäärin melkein kolme neljäsosaa enemmän rahaa. Lyhyesti sanottuna, asiakkaiden lojaalisuus kannattaa, eli yrityksien pitäisi pohtia, mitä tehdä, jotta asiakkaat palaisivat.

Helpot pistejärjestelmät

HubSpotin mukaan helpoin mahdollisuus asiakaslojaalisuusohjelman luomiseksi on helpon pistejärjestelmän käyttöönotto – asiakas kerää pisteitä, jotka lasketaan alennukseksi, ilmaisiksi tuotteiksi tai bonukseksi. Järjestelmän pitäisi olla helppo ja intuitiivinen, koska muuten voi hyvä ajatus muuttua asiakkaalle päänsäryksi: ‘‘neljätoista pistettä vastaa yhtä euroa, jota voit käyttää ostaessasi 20 euron ostoksen ja sitten saat ensi kerralla 50% alennuksen.’’ Tämä ei motivoi asiakkaan ostokäyttäytymistä.

Piste-pohjainen järjestelmä sopii erinomaisesti yrityksille, jotka odottavat asiakkailta useita ja suunnittelemattomia ostoksia. Hyvä esimerkki on kosmetiikkamerkki Sephoran Yhdysvalloissa luoma lojaalisuusohjelma – asiakas tienaa kanta-asiakaskortilla jokaiselta käytetyltä dollarilta yhden pisteen, jonka edestä hän voi valita meikkituotteita.

Monitasoiset järjestelmät

Luodessa asiakkaiden palkitsemiseksi tasojärjestelmän, joka inspiroisi heitä ostamaan enemmän, on suurin haaste tasapainon saavuttaminen asiakkaan odotuksien ja tarjottavan välillä, kirjoittaa HelpScout. Yksi mahdollisuus on basic tarjousten luominen, rohkaisten asiakasta pyrkimään kohti parempia tarjouksia – tarjousten arvo nousee sen mukaan, mitä enemmän ohjelmaan osallistuja on käyttänyt rahaa, eli mitä korkeammalle lojaalisuusportailla hän on kiivennyt.  

Pistejärjestelmän ja monitasoisen järjestelmän suurin ero on se, että viimeisessä ovat lojaalisuusohjelman lyhyt- ja pitkäaikaiset arvot erotettu. Monitasoiset ohjelmat toimivat paremmin kalliimpien tuotteiden ja palvelujen tapauksessa, sopien erinomaisesti esimerkiksi lentoyhtiöille ja vakuutusyhtiöille. Erinomainen esimerkki on esimerkiksi Virgin Atlantic Airways, jonka lentoklubin jäsenyys mahdollistaa lentomailien keräämisen lisäksi myös pisteiden tienaamisen – punaisen (Club Red), hopeisen (Club Silver) ja kultaisen (Club Gold) tason saavuttamiseksi.

Jotta tämänlainen järjestelmä toimisi ja asiakas pysyisi palveluntarjoajan luona, pitää ohjelman olla helposti ymmärrettävä – miten asiakas hyötyy liikkuessaan seuraavalle tasolle, kannattaako etujen käyttö ja mitä pitää tehdä etujen saavuttamiseksi.

Yhteistyökumppanien verkostot

Tarjotaksesi asiakkaalle enemmän kuin vain tuotteita ja palveluita, kannattaa tehdä yhteistyötä myös toisten yritysten kanssa. Se, millainen yritys sopii kumppaniksi, käy ilmi seuraten asiakkaita, heidän jokapäiväistä elämää ja ostoprosesseja. Esimerkiksi voi koirien ruokaa myyvä yritys löytää kumppaneita sellaisten yritysten joukosta, jotka tarjoavat eläinlääkäripalveluja tai lemmikihoitoja. Näin asiakas huomaa, että hänestä välitetään ja hänelle tarjotaan lisäksi jotain, joka on hänelle tärkeää. Lisäksi asiakasverkostoa voi kasvataa kumppaniyrityksen asiakkaiden kautta.

Erinomainen esimerkki tästä on American Express, jolla on suuri kumppanien verkosto ympäri Yhdysvaltoja – Plenti ohjelma mahdollistaa asiakkaalle bonuksien käyttämisen monissa eri yrityksissä vaatekaupoista ja puhelinpalveluista autonvuokraukseen.

Leikkisä viestintä

Kuka ei rakastaisi erinomaista viihdettä? Miksi et opastaisi asiakkaita leikkimään tavalla, joka vahvistaisi myös brändisi kuvaa. Jottei asiakkaasta tuntuisi, että leikin tavoitteena on yrityksen tunnetuksi tekeminen, on tärkeää, että hänen voittomahdollisuutensa olisi realistinen ja ehdot voiton saavuttamiseksi helpot. Tämänlainen lojaalisuusohjelma sopii kaikenlaisille yrityksille – ostaja, joka arvostaa viihdettä, kokee ostoprosessin tällä tavalla iloisempana ja kiinnostavampana.

Esimerkiksi Swarm-sovellus (sovellus, joka mahdollistaa sijainnin kuvaamisen) tarjoaa käyttäjän sijainnin näyttämisen lisäksi mahdollisuuden sijaintinsa rekisteröijälle saada alennusta yrityksissä, joiden luona he ovat sisäänkirjautuneet. Asiakas voi saada ruokapaikkaan sisäänkirjautumisesta vaikka 20% alennuskupongin. Sijaintinsa rekisteröiminen voi antaa mahdollisuuden osallistua arpajaisiin – palkintona voi olla vaikka unelmien loma tai ostoreissu.

Erplyssä voit luoda erilaisia lojaalisuusohjelmia, jotka saavad asiakaat ostamaan enemmän: