Vähittäismyymäläsi hinnoittelu kertoo paljon yrityksestäsi ja brändistäsi. Jos hintasi ovat korkeat, asiakkaat saattavat odottaa huippuluokan ostokokemusta. Matalat hinnat taas saattavat viestiä asiakkaille, että kyseessä on halpatavarakauppa.
Hinnalla viestimisen paineiden lisäksi on vielä selvitettävä, millä hinnalla tahdot oikeasti myydä tuotteesi, ja kuinka houkutella asiakkaita niillä hinnoilla. 2017 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että 60% asiakkaista ostaa ennemmin brändiuskollisesti kuin uusia tuotteita kokeillen.
Kuinka sitten päättää hinnoittelusta? Selkeä suunnitelma voi auttaa tekemään päätöksiä, ja kerromme seuraavaksi muutaman hyväksi todetun strategian, joita voit hyödyntää heti.
Erplyssä luot nopeasti hinnastoja, jolloin voit käyttää useita hinnoittelustrategioita. Voit määritellä hinnastot tietyn sijainnin tai alueen mukaisesti ottaaksesi huomioon toimintakustannukset, alennuksia varten määritellyt asiakasryhmät, tai ajan myötä tapahtuvan kasvun, nähdäksesi mikä strategia toimii parhaiten.
Tämä strategia perustuu olemassa olevien hintarakenteiden jäljittelyyn. Tämä strategia on turvallinen, koska se on jo todistettu markkinoilla, ja on paras tapa silloin, kun tähtäät vakauteen. Yleisin tapa rakentaa muita seuraava hinnoittelustrategia on selvittää ensin, kuinka pahimmat kilpailijasi hoitavat hinnoittelunsa. Sen jälkeen voit käyttää samaa strategiaa mallina omalle hinnoittelullesi.
Tämä on varma keino ylläpitää myyntiäsi, kunhan pidät mielessä ne tekijät, jotka tekevät omasta yrityksestäsi ja brändistäsi erilaisen muihin verrattuna, ja sinulla on selkeä käsitys tuotteistasi. Jotkin vähittäiskauppiaat saattavat kyetä ylläpitämään matalia kustannuksia tiettyjen tuotteiden kohdalla, mutta jos itselläsi on kyseisten tuotteiden kohdalla matala kateprosentti, ei liene järkevää seurata muiden hinnoittelua kyseisen tuotteen kohdalla.
Tämä strategia voi olla riski, koska sitä käyttämällä aloitat käytännössä hintasodan kilpailijoitasi vastaan. Idea on yksinkertainen - luot asiakkaillesi valtavan arvon asettamalla hinnat erittäin alas. Tätä ei tarvitse tehdä koko tuotevalikoiman kanssa, mutta sen voi tehdä esimerkiksi silloin, kun yrityksesi tai jonkun tietyn tuotteen myynti kasvaa.
Yleinen esimerkki alhaisen hinnan strategiasta on puhelinoperaattori, joka tarjoaa samaa palvelua kuin muut, mutta huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Koska yritys on kovan kasvun vaiheessa, se ei joudu kärsimään alhaisesta voittomarginaalista, kuten muissa kohdissa elinkaartaan olevat yritykset. Samalla asiakkaat saavat hyödynnettyä matalat kulut, ja mahdollisesti pysyvät asiakkaina myös jatkossa.
Voit pitää hinnat matalina alhaisen hinnan strategialla, tai voit pysytellä bisneksessä seuraamalla muiden hintoja, mutta voit myös asettaa hinnat korkeiksi kermankuorintastrategialla. Sen etu on strategian tarjoama arvo, josta suuren osan voi kerryttää takaisin yritykseen jatkoa varten.
Aseta hinnat niin korkeiksi kuin uskot asiakkaiden suostuvan maksamaan. Voit tehdä tämän uutuustuotteiden tai muiden haluttujen tuotteiden kohdalla. Kermankuorintastrategialla voit kattaa tuotteista koituneet kulut, ja sitten pikkuhiljaa laskea hintaa ajan myötä. Pidä silmällä myös, mitä kilpailijasi tekevät, sillä hintojen asettaminen liian korkealle tilanteessa, jossa kilpailijat käyttävät alhaista hintaa, saattaa vähentää myyntiäsi selvästi.
Tässä muutama yleinen hinnoittelustrategia, jotka kuuluvat johonkin kolmesta peruskategoriasta. Nämä ovat hyviä keinoja rakentaa hinnasto nopeasti, ja vähittäiskauppiaat ovat käyttäneet niitä menestyksekkäästi vuosia.
Yksi yleinen tapa käyttää muita seuraavaa hintastrategiaa on ottaa käyttöön ohjevähittäishinta, joka on yleensä valmistajan määrittelemä hintaehdotus. Tätä kutsutaan myös kauppiaan tai myyjän hinnaksi. Massiivisten verkkokauppojen aikakaudella ovh:n käytöstä on tulossa vanhanaikaista. Valmistajat silti edelleen tekevät tuotteilleen nämä hinnastot, ja ne saattavat olla vähittäiskauppiaalle arvokasta tietoa.
Jos päätät käyttää Ovh:ta apuna hinnoittelussa, pidä mielessä myös tekijät, jotka tekevät yritysmuodostasi yksilöllisen ja saattavat siten vaikuttaa kuluihin. Tuotteiden kysyntä saattaa vaihdella myymälästä riippuen, sopimukset tavarantoimittajien kanssa voivat olla erilaisia, ja kuljetuskustannukset saattavat olla yritykselläsi eri tasolla kuin muilla vähittäiskauppiailla.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää strategiaa, jossa myyt tuotteen hinnalla, joka on sen tukkuhinta kerrottuna kahdella. Vähittäismyymälän pyörittäminen vie paljon aikaa ilman monimutkaista hinnoittelustrategiaakin. Tukkuhinnan tuplaus voi säästää aikaasi, ja jos arvioit kulujen olevat sitä korkeammat tai matalammat, lukua voi helposti säätää.
Tee säätö aikaisessa vaiheessa, sillä jos kilpailijat myyvät paljon matalammilla hinnoilla, saatat menettää voittoja nopeastikin. Jos tuotteesi eivät myy kaksinkertaisella tukkuhinnalla, saatat joutua laskemaan sitä aikoina, jolloin yrityksesi ei kestä pienempää voittomarginaalia.
Ovatko hintastrategiasi tehokkaita? Käytä Erplyn raportointityökalua verrataksesi myyntiä ennen ja jälkeen hinnanmuutosten, sekä eri myymälöiden ja tuotteiden välillä. Erplyn raportti myytyjen tuotteiden kustannuksista auttaa sinua myös tarkkailemaan voittomarginaaliasi. Jos myyt paljon matalien hintojen vuoksi, pidä huoli, että se on kuitenkin alemman marginaalin huomioiden tarpeeksi.
Hang on tight, we will connect you with our support
We're busier than usual at the moment. Please leave us a message, and we'll get back to you as soon as we can!
Make an appointment Book a free demo