Oletpa sitten avaamassa aivan ensimmäistä vähittäismyymälääsi tai ollut mukana bisneksessä jo vuosikymmeniä, yrityksesi ohjelmistot ja laitteistot ovat päivittäisten toimintojesi selkäranka. Valitse oikeat välineet, ja nosta liiketoimintasi menestykseen - valitse tehottomat, ja ostat itsellesi päänsärkyä ja ongelmatilanteita vuosiksi eteenpäin.
Vaikka vaihtoehdot ovat lähes rajattomat nykyaikaista myymälätekniikkaa valitessa, suurin osa yrittäjistä käyttää ohjelmistoja ja laitteitaan seuraavien haasteiden ratkomiseen:
- Toimitusketjun- ja varastonhallinta. Vähittäiskauppiaat tekevät yhteistyötä useiden tuottajien ja tavarantoimittajien kanssa saadakseen yrityksen toimimaan jouhevasti. Ilman oikeanlaisia ohjelmistoja varasto ei pysy hallinnassa, virheistä voi tulla kalliita ja tärkeitä asiakkaita voidaan menettää.
- Henkilöstöhallinto. Jokaista työntekijää kohtaan vastuu aikataulutuksesta, palkanmaksusta, laillisista vaatimuksista ja logistiikasta kasvaa.
- Verkkokaupan integraatio. Lähes puolet suomalaisista tekee verkko-ostoksia kuukausittain, ja verkkokaupan osuus myynnistä kasvaa ympäri maailman. Jos yritykselläsi ei vielä ole eri markkinointikanavia yhdistävää strategiaa, olet jäämässä paitsi valtavasta kasvumahdollisuudesta.
Näihin haasteisiin vaikuttavat asiakkaasi ja heidän kokemuksensa. Nykyisessä digiajassa ostajat odottavat, että sinulla on juuri se mitä he haluavat, ja juuri silloin kun he haluavat. He odottavat voivansa käyttää erilaisia maksutapoja, ja että ostokokemus on sujuva ja miellyttävä ilman pitkiä jonotusaikoja.
Onneksi nykyiset vähittäismyyntilaitteistot ja ohjelmistot vastaavat näihin haasteisiin, antaen yrityksen johdolle enemmän kontrollia ja tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä kuin ennen. Kerrommekin nyt keskeisimmät asiat, jotka on pidettävä mielessä optimaalista vähittäismyyntijärjestelmää hankkiessasi.
Tarvitset monenlaista laitteistoa myymäläsi toimintaa varten, ja usein voit hankkia nämä laitteet pakettina. Tärkeimmät laitteet myymälässä ovat:
- Kassapiste. Tämä on perinteisesti tiski tai pöytä, jossa kassatietokone, rahalipas ja muut maksamiseen liittyvät välineet sijaitsevat. Jotkin yritykset ovat valinneet toimia ilman kiinteää kassapistettä, jolloin työntekijöillä on mukanaan tarvittava maksulaitteisto, jolla maksuja voidaan ottaa vastaan missä tahansa myymälän osassa.
- Näyttöpääte tai kosketusnäyttö. Tämän kautta esimiehet ja muut työntekijät käyttävät kassajärjestelmää, kirjautuakseen sisään ja ulos sekä tehdäkseen tilauksia tai raportteja. Jos kyseessä ei ole kosketusnäyttö, tarvitset erillisen näppäimistön. Suurin osa nykyaikaisista kassajärjestelmistä toimii myös iPadilla tai muulla tabletilla, jolloin erillistä näppäimistöä ei tarvita.
- Kassalipas. Täällä pidät käteiskassan lukittuna ja turvassa.
- Viivakoodinlukija. Tarvitset tätä myyntiin ja varastonhallintaan. Laite voi olla kiinteä, johdollinen tai kannettava.
- Kuittitulostin. Vaikka tarjoaisitkin digitaalisia kuitteja, monet asiakkaat haluavat silti edelleen paperisen kopion.
- Kortinlukija. Nykyaikaisessa kortinlukijassa on oltava magneettijuovan lisäksi sirukortinlukija. Myös lähimaksuominaisuus on nykyään oletusarvo.
- Tietokone taustajärjestelmän hallintaan. Back officen hallintaa varten tulisi olla vähintäänkin tietokone, näyttö, näppäimistö ja tulostin. Saatat tarvita myös skanneria ja tulostinta etikettejä, tarroja tai hintalappuja varten.
Seuraavat tuotteet eivät ole aina välttämättömiä, mutta saattavat yrityksestä riippuen olla erittäin hyödyllisiä:
- IoT (Internet of Things) -laitteet. Jos asiakaskokemus on yrityksesi keskeinen tekijä, voit panostaa asiakkaan ostoselämykseen erilaisilla interaktiivisilla näytöillä, digitaalisilla opasteilla, ja muilla netin kautta hallittavilla laitteilla.
- Asiakasnäyttö. Nämä ovat kehittyneet kauas perinteisistä yhden tai kaksi riviä kerrallaan esittävistä laitteista, ja nykyään käytetäänkin usein erilaisia suurempia näyttöjä tai tabletteja, joista asiakas näkee koko ostostapahtuman tuotteineen juuri niin kuin yrityksesi haluaa sen esitellä.
Vähittäismyyntiohjelmiston valinta
Myymäläsi ohjelmistolla voit ottaa vastaan maksuja, pitää varastotiedot ajan tasalla, konvertoida dataa ja hallita yrityksesi front end ja back end -toimintoja. Vaikka usein puhutaankin vain “kassajärjestelmästä”, nykyaikainen kassa on paljon muutakin kuin vain rahansiirtoväline. Kassajärjestelmän pitäisi myös pystyä jäljittämään ja hallitsemaan tuotevarastoa, antamaan tietoa asiakaskäyttäytymisestä myymälässäsi, ja käsittelemään kanta-asiakasohjelmia, kampanjoita ja kuponkeja. Erplyn kassajärjestelmässä nämä ominaisuudet on integroitu ohjelmistoon jo valmiiksi.
Kun olet hankkimassa ohjelmistojasi, huomioi seuraavat asiat:
- Minkälaista myymälää operoit? Tavaratalolla on aivan erilaiset tarpeet kuin pienellä erikoismyymälällä. Kuinka paljon eri tuotteita sinulla on? Kuinka tärkeää on saada kampanjat tai alennukset nopeasti käyttöön? Etsi ohjelmisto, joka palvelee parhaiten omaa yritysmuotoasi.
- Mieti käytön helppoutta. Pyydä demoversiota mahdolliselta palveluntarjoajalta kokeillaksesi, miten järjestelmä toimii, pystytkö käyttämään sitä helposti ja olisiko sen käyttö helppo opettaa myös työntekijöillesi. Vaikka kyseessä olisi markkinoiden tehokkain ohjelmisto, siitä ei ole hyötyä, jos joudut tuskailemaan käyttöliittymän kanssa.
- Harkitse mobiilia. Vaikka et aikoisikaan viedä yritystäsi tapahtumiin tai tehdä myyntiä myymälän ulkopuolella, mahdollisuus mobiilikäyttöön antaa vapauden tehdä myyntiä myös käsikäyttöisillä tableteilla kiinteiden kassalaitteistojen lisäksi, sekä hallinnoida yritystäsi myös itse liikkeellä ollessasi. Kannettava kassajärjestelmä voi myös vähentää kokonaiskustannuksia.
- Mikä on budjettisi? Jos sinulla on startup-yritys, saatat houkuttua edullisista, yksinkertaisista kassajärjestelmistä, jotta saisit yrityksesi nopeasti toimintavalmiuteen. Mieti kuitenkin pitkän tähtäimen tavoitteitasi; kevyt järjestelmä saattaa toimia nyt, muttei riitä kun yrityksesi kasvaa, ja myöhemmin vaihtaminen voi olla sekä kallista että aikaavievää. Vaikka suurimmassa osassa kassajärjestelmiä on vähintäänkin alkeellinen varastonhallintaominaisuus, kasvavat yritykset joutuvat yleensä väistämättä päivittämään itselleen tehokkaamman vaihtoehdon. Jos aikeenasi on menestyä, harkitse panostusta järjestelmään, joka kykenee kasvamaan yrityksesi mukana.
- Kuinka tärkeää big data on yrityksellesi? Voit valita monipuolisemman kassajärjestelmän, joka mahdollistaa enemmän tiedon analysointia kuin tiesit edes mahdolliseksi, tai voit valita yksinkertaisemman järjestelmän. Valinta riippuu siitä, kuinka haluat hyödyntää sitä valtavaa tietomäärää, jota yrityksellesi kertyy.
Oikeiden laitteistojen ja ohjelmistojen valinta yritystä varten voi olla hämmentävää, ja juuri siksi olemme auttamassa sinua. Me Erplyllä vastaamme mielellämme kysymyksiisi järjestelmistä ja niihin liitettävistä laitteista. Ole meihin yhteydessä, niin kerromme, kuinka oman yrityksesi laitteet ja ohjelmistot voidaan yhdistää parhaan mahdollisen myymälän luomiseksi.